1 banan
1/2 jabłka
świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy
4 świeże liście szpinaku lub 1 liść kapusty
1 łyżeczka spiruliny
1 kiwi
1 łyżka syropu z agawy
1 kieliszek Tequili (jeśli czujesz się na siłach(:)
1/2 łyżki różowego pieprzu
Zmiksować wszystkie owoce i liście za pomocą blendera. Przelać do szklanek i podawać z pokruszonym różowym pieprzem.
SOK Z KAKTUSA
zy masz ochotę na coś zdrowego? A może surrealistyczny koktajl „superfood” Stanisława Lema – sok z kaktusa?
W jednym ze swoich pierwszych pism (1948) Lem wynalazł sok z kaktusa – surrealistyczny płyn wydojony ze zmodyfikowanego kaktusa skrzyżowanego z… krową. Cóż za futurystyczna genetyka żywieniowa! Stanisław Lem już w dawnych czasach bardzo interesował się wartościami odżywczymi roślin zielonych. Weganizm i popularność zielonych superżywności zostały odkryte znacznie później.
Oto nasza interpretacja soku z kaktusa Lema. Używamy niebieskiej agawy (agawa azul lub tequila agave po łacinie) i spiruliny, dzięki czemu napój jest superbohaterem wśród koktajli. Jest nadzwyczaj prosty w wykonaniu i fantastycznie smakuje.
Inne dania wraz z ich opisem oraz przepisy znajdziecie tu: FoodLEMology
Salut Ziemianie!
– Wuju Psichowie, wiecie, że zrobiłem wielki wynalazek? Wyhodowałem wśród snów jak limbę gdzieś nadwodną nowy rodzaj kaktusa, skrzyżowany z krową, który ma sutki zamiast kolców. Właśnie go doją tu na dole w bramie.– Nie może być, a co doją?
– Soczek kaktusiany.
Książki Stanisława Lema dostępne w księgarni Wydawnictwa Literackiego