
- 2l mięsa (kurczak lub cielęcina) lub bulionu warzywnego
 - duża cebula
 - marchewka
 - 3 buraki z liśćmi
 - 2 ziemniaki
 - liść laurowy
 - 4 ziela angielskie
 - łyżka oleju słonecznikowego
 - 2 łyżki sosu pomidorowego
 - szklanka białej fasoli (namoczonej przez noc i ugotowanej)
 - 1/4 białej kapusty
 - 2 łyżki octu jabłkowego
 - mielony czarny pieprz i sól
 - siekana zielona pietruszka
 
Pozostawić białą fasolę do namoczenia w ciągu nocy. Odlać i wymienić wodę; fasolę gotować przez ok. 1,5h do czasu, gdy stanie się miękka lecz nie rozgotowana. Przygotować bulion. Pokroić cebulę w drobną kostkę, buraki w półksiężyce, a marchewki na plastry, czosnek. Pokroić liście buraczane i łodygi. Podgrzać olej w szerokim garnku i dodać wszystkie warzywa w kolejności: cebula i czosnek, marchewka i buraki oraz liście buraczane i łodygi. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz i sól. Smażyć wszystkie warzywa około 15 minut. Dodać pastę pomidorową i smażyć przez kolejne 5 minut. Dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę oraz białą fasolę. Dodać bulion z kapustą i gotować maksymalnie 20 minut, do czasu gdy wszystkie warzywa staną się wystarczająco miękkie. Dodać ocet i całość doprawić większą ilością soli i czarnego pieprzu. Wymieszać dobrze. Podawać z pietruszką i łyżeczką kwaśnej śmietany.
BARSZCZ LEMA
tanisław Lem kochał buraki i uważał, że najlepszą reprezentacją słowiańskiej tożsamości kulturowej jest barszcz – kwaśny, pikantno-słodki buraczany, przyrządzany we wszystkich krajach Europy Wschodniej w lokalnych odmianach.
Stanisław Lem urodził się we Lwowie (dawniej w Polsce, obecnie na Ukrainie). Dlatego też Barszcz Lema to wersja z białą fasolą, ziemniakami, czosnkiem i zielonymi warzywami.
Inne dania wraz z ich opisem oraz przepisy znajdziecie tu: FoodLEMology
Nie ma Słowian bez barszczu. Każda nacja miała widać własnych ekspery‐ mentatorów i gdy się raz zdecydowali na buraka, potomność została mu wierna, choćby sąsiednie ludy miały buraka w pogardzie.
Książki Stanisława Lema dostępne w księgarni Wydawnictwa Literackiego