Jak może smakować sok kaktusiany albo pieprzna pizza jedzona ze sztuczną Marilyn Monroe? Co powiecie na jajecznicę jedzoną przez rurkę? Jakie to potrawy mogli jeść bohaterzy Lemowskich opowieści? Co uwielbiał jeść Stanisław Lem? FoodLEMology jest eksploracją wizji kulinarnych Stanisława Lema w postaci instagramowego profilu kulinarnego z przepisami na dania z literatury Stanisława Lema. Projekt jest tworzony przez Kornelię Binicewicz i Instytut Polski w Tel Awiwie.
DRUMBLE USTERCONE? A MOŻE MIESIOCHY?
ak może smakować sok kaktusiany, pieprzna pizza jedzona ze sztuczną Marilyn Monroe, jajecznica jedzona przez rurkę, bonsy, tęciwe piżanki w drżonie, drumble ustercone i miesiochy? Jak należy przygotować wołowinę wyrzuconą w kosmos, medalion cięlęcy na masełku, skwierczący z przekształconego plemnika polanego wodą? Jakie to potrawy wyśmienite lecz niebywale twarde mogli jeść bohaterzy Lemowskich opowieści? Jak przygotować danie ze szparagów z gałką muszkatołową, liście, bulwy i łodygi, kawior z soi i kotlety z mielonych liści, algowe burgery? Jak smakują i wyglądają jadalne książki? Jak zrobić w domu satelitarny szampan? Co uwielbiał jeść Stanisław Lem? Do jakich dań miał niebywałą słabość i czemu nie był w stanie się oprzeć?
FoodLEMology jest eksploracją wizji kulinarnych Stanisława Lema w postaci instagramowego profilu kulinarnego z przepisami na dania z literatury Stanisława Lema.
FoodLEMology to podróż w głąb literatury i wyobraźni.Projekt jest tworzony przez Kornelię Binicewicz (Eat.Music.with.Culture/ Ladies on Records) i Instytut Polski w Tel Awiwie.
Stanisław Lem był nie tylko wybitnym pisarzem, futurologiem, etykiem i prorokiem nowoczesności, która dziś stała się codziennością ale również smakoszem, który przypisywał jedzeniu i sztukom kulinarnym wielkie znaczenie. Lem przewidział nie tylko wynalazki i rozwiązania techniczne, których dziś na co dzień używamy. Już w latach 50-tych i 60-tych opisywał również futurystyczne zjawiska kulinarne, które w XXI wieku stały się powszechnością. Lemowskie słowno-obrazowe wynalazki jak: “albumy żywieniowe”, “precjoza kulinarne“, „perwersje obżarskie”, “dziwne zielska” stały się bowiem 50 lat później rzeczywistością. Stanisław Lem przewidział “instafood”, “food art”, triumf weganizmu oraz kuchni molekularnej.
Zapraszamy na profil instagramowy FoodLEMology!
KONTAKT
Kup wydanie “Niezwyciężonego” w serii Wydawnictwa Literackiego z okładkami, zaprojektowanymi przez Przemka Dębowskiego