Scroll Top
BURACZKI

BURACZKI

c

zyli wyjątkowo zjadliwa potrawa, która z furią atakowała w bufetach ubranie Stanisława Lema, najczęściej tuż przed odprawą na lotnisku, ważnymi wystąpieniami publicznymi bądź nagraniami na żywo w telewizji. Barbara Lem próbowała oczywiście chronić swojego męża również przed niszczycielskim wpływem buraczków, a przede wszystkim później neutralizować skutki ich działania, ale często nawet ona była wobec ich perfidii bezradna. Buraczki jako pierwszy opisał i sklasyfikował Tomasz Lem w swojej monografii “Awantury na tle powszechnego ciążenia”.

Niepożądanym momentem na wysmarowanie się buraczkami od stóp do głów były chwile spędzone w restauracji na lotnisku, bezpośrednio przed wylotem za granicę. Jeszcze bardziej zdradzieckie bywały buraczki atakujące w telewizyjnym bufecie, tuż przez występem, podczas posiłku konsumowanego w jedynej białej koszuli. Prowadziło to do sytuacji dramatycznych. Ojca, na chwilę przed wejściem na wizję, otaczała grupa rozgorączkowanych kobiet, wśród których oprócz licznych telewizyjnych wizażystek znajdowała się zazwyczaj żona – o ile udało jej się tam przebić – przy czym wszystkie panie jako oręż dzierżyły zwilżone chusteczki do nosa i zawzięcie pracowały nad usuwaniem i kamuflowaniem zniszczeń.

Tomasz Lem “Awantury na tle powszechnego ciążenia”

Książki Stanisława Lema dostępne w księgarni Wydawnictwa Literackiego